Home (CZ) | PL | SK | DE | EN | RU
Video
Reference
Our ties to ROI go back 10 years, with intensive, very close collaboration. I value in particular the high degree of professional expertise and the great level of commitment shown by the consultants. This includes skill in getting matters implemented on the shop floor.
Dr. Herbert Diess, former Member of Board of Directors, BMW AG

Konference Lean Prague Autumn 2014

Mezinárodní poradenská společnost ROI Management Consulting pořádá 13. listopadu konferenci Lean Prague Autumn 2014, která je zaměřena na problematiku efektivity a štíhlé výroby. Ve svém simulačním tréninkovém centru Lean Fabrika, které bylo do provozu uvedeno právě před 12 měsíci, přivítá na 60 firem z Česka i ze zahraničí, představí zahraniční lean projekty a předvede simulaci konkrétních lean opatření.

Chceme zmírnit nedůvěru některých českých podniků k lean řešením. Mají často pocit, že jde o velkou vědu. Přitom se jedná o vyzkoušené, osvědčené a často velmi jednoduché přístupy. Zjednodušeně řečeno o odstranění plýtvání a používání zdravého selského rozumu,“ uvedl předseda představenstva ROI Robert Beňačka. Proto je také pro Lean Prague Autumn připravena nejen série prezentací, ale i praktický nácvik lean opatření v prostředí tréninkového centra s tématy Standardizace, Lean Office či Push/Pull simulace.

 


V rámci konference bude navíc zahájena soutěž Lean projekt roku 2015, která ocení nejlepší lean projekty realizované v České republice. K realizovaným aktivitám ROI v Česku patří například projekty pro České dráhy, výrobce ložisek ZKL nebo producenta kabelových propojek MD Elektronik. Řada uskutečněných aktivit se přitom nesoustřeďuje jen na Česko, ale vzhledem k mezinárodnímu působení klientů má přesah i do zahraniční. Česká pobočka ROI tak již pomáhala s efektivitou i v Číně, Malajsii, Mexiku, Německu, Lichtenštejnsku, Švýcarsku či na Slovensku.

Optimalizace procesů a odstranění plýtvání


Lean Fabrika je unikátním tréninkovým centrem, jediným srovnatelným svého druhu v ČR, jehož cílem je zvýšit efektivitu tuzemských podniků, především z oblasti průmyslu, ale i dopravy, financí nebo třeba subjektů veřejné správy. Lean Fabrika představuje prostředí pro simulaci reálných opatření, která budou následně uvedena do praxe. Celé tréninkové centrum s typickými montážními, výrobními i administrativními pracovišti má plochu zhruba 500 m2. „Za rok existence prošlo Lean Fabrikou již 400 lidí z řad top manažerů, ale i středního managementu či přímo operátorů a dělníků z výroby. Vše je vždy přizpůsobeno konkrétním podmínkám u konkrétního zákazníka,“ dodal Robert Beňačka.

 

 V rámci programu Lean Fabrika jde zjednodušeně řečeno o nalezení a následné odstranění všech zdrojů plýtvání ve firmě. Těmito zdroji mohou být například nadprodukce, zbytečné zásoby, zmetky, čekání, zbytečná doprava a další. Podle dosavadních zkušeností se úspory na nákladech při aplikaci doporučení ROI pohybují v průměru kolem 30 %, ale v některých případech mohou být i vyšší. Lean Fabrika nabízí modulové programy, které slouží k řešení konkrétních problémů v podniku, od těch nejjednodušších, jako například 5S (pořádek na pracovišti), až po ty nejkomplexnější – kompletní simulaci výrobního procesu. Tréninky ovšem nejsou zaměřeny pouze na výrobu, ale také na optimalizaci výzkumu a vývoje, IT nebo administrativy. Ke zcela novým programům v portfoliu patří například Lean Design, Lean Admin (pro administrativu) či Industrializace. Stručné představení současné práce Lean Fabriky v oblasti efektivity můžete shlédnout.

 

Zdroj článku: http://www.logisticsatoz.com/