Home (CZ) | PL | SK | DE | EN | RU
Video
Reference
The improvement of the operative performance of our global positioned positioned production network is a key component of the strategic further development of our business area. By means of the project drive, we created structures and processes that are indispensable for operational excellence. Due to its strength of implementation, branch and methodical expertise, ROI Management Consulting has proven to be a competent partner in this project
Dr. Karsten Kroos, Chairman of the Management Board of the Business Area Components Technology, ThyssenKrupp AG

10/2013 Bleskový start na Slovensku

Automobilový dodavatel Carcoustics otevřel nový závod v rekordním čase.

Mnichov/Nováky, 17.10.2013 – Odborníci na globální výrobní závody ROI Management Consulting AG, pomohli zajistit středně velké společnosti Carcoustics rychlý start na Slovensku. Po strategickém hledání a výběru vhodné lokality nakonec společnost zvolila slovenské Nováky. Po 6 měsíční době byl minulý týden slavnostně otevřen nový výrobní závod Carcoustics. V polovině října se rozběhla výroba tepelných izolací pro OEM a Tier1 automobilové výrobce.

Carcoustics International GmbH je středně velká společnost, která vyvíjí a vyrábí zvukové a tepelné izolace jak pro automobilový průmysl, tak i pro ostatní průmyslová odvětví. Vedle Německa, Mexika a Číny, Carcoustics úspěšně vyrábí již od roku 2005 ve slovenském Senci. Vzhledem k velmi pozitivnímu rozvoji společnosti by se měly nejpozději do roku 2014 vybudovat ve východní Evropě další závody pro PUR, tepelné a vakuové lisování. V otázce hledání možností zkrácení cest do výrobních zařízení zákazníků, přichází v úvahu obzvláště země jako Rumunsko, Maďarsko, Česká republika a Slovensko.

Od prosince 2012 zajišťoval Carcoustics plánování a výběr lokality za podpory pražské kanceláře poradenské společnosti ROI. Vedoucí projektu Carcoustics pan Thomas Mair formuloval svou vizi takto: „Nechceme si postavit závod na zelené louce, ale prostě pronajmout. Ideální by byl model, ve kterém bychom mohli volně rozšířit plochu. Díky tomu by se mohli postupně přenést výroby z různých míst a současně by bylo možné v případě potřeby spustit výrobu nových produktů.“ Kolem 100 různých lokalit prošlo kvalitativním a ekonomickým výběrem, kdy se nakonec Carcoustics rozhodl pro Nováky ve Slovensku. „Kompetentní a aktivní podpora ROI týmu, pod vedením Roberta Beňačky, zkrátila a zabezpečila proces výběru.“ Pokračoval pan Thomas Mair.

Zahájení „výroby na míru“

Po rozhodnutí o lokalitě, zahájili ROI poradci přípravu na hladký start výroby za aktivní účasti Carcoustics: začali plánovat layout efektivního materiálového toku a výrobních procesů k dosažení štíhlé organizační struktury. Přesun začal v červenci a 8. října byl závod Nováky, za přítomnosti slovenské vlády a zákazníků, slavnostně otevřen. „Otevření bylo úspěšným završením ambiciózního projektu, který Carcoustics zvládl důsledně a promyšleně. Optimální vzájemná spolupráce zúčastněných mezinárodních týmů si zaslouží velké uznání. Jsem přesvědčen, že Nováky mají nejlepší šanci stát se v rámci skupiny Best Practice výrobou“ shrnul Hans-Georg Scheibe, výkonný ředitel společnosti ROI Management Consulting AG Vorstand ROI Management Consulting AG.

Od poloviny října převzal závod, který má v současné době cca 50 zaměstnanců, výrobu tepelných izolací pro automobilový průmysl. Sedm zákazníků již potvrdilo zkoušky kvality. Kromě lisování hliníku začne od roku 2014 také zpracování PU pěny. V roce 2015 je plánováno zaměstnávat více něž 200 lidí s obratem přes 1,8 miliardy korun.

Kontakt na autora článku:
Eva Jubitz
ROI Management Consulting AG
Nymphenburger Straße 86
D-80636 München
Tel. +49 89 12 15 90-0
Fax +49 89 12 15 90-10
E-Mail jubitz@roi.de
Internet www.roi.de

Zdroj článku: www.roi-international.com

Odkaz na reportáž RTVS (27. minuta)